• Plakát
 • Plakát
 • Plakát
 • Plakát
 • Plakát
 • Plakát
 • Plakát
 • Plakát
Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház
spacer
Bernard-Marie Koltès
Dráma
14 éven aluliak számára nem ajánlott
Traducător: Bognár Róbert
spacer
spacer
Galerie foto: Előadás
Distribuţie
Roberto Zucco:Barabás Árpád
Zucco anyja:Fincziski Andrea
A lányka:Albert Orsolya
A nővére:Márton Réka
A bátyja:Szűcs-Olcsváry Gellért
Az anyja, a direktrisz:Fincziski Andrea
Az öregúr:Sinka Ignác inv.
Az elegáns hölgy:Varga Márta
A nehézfiú:Szűcs-Olcsváry Gellért
A türelmetlen strici:Pál Attila
A rémült kurva:Mezei Gabriella
A bánatos felügyelő:Antal D. Csaba
A mádám:László Kata
Egy felügyelő:Dunkler Róbert
Egy főfelügyelő:Tóth Árpád
Egy börtönőr:Dunkler Róbert
Második börtönőr:Tóth Árpád
Első rendőr:Dunkler Róbert
Második rendőr:Tóth Árpád

Férfiak, nők, kurvák, stricik; rabok és börtönőrök hangja
Regizor: Zakariás Zalán
Decorul: Csiki Csaba inv.
Costumele: Csiki Csaba inv.
Dramaturg: Demeter Kata
Traducător: Bognár Róbert
Muzică: Csiki Csaba inv.
Lumini: Toásó István
Sunet: Lőrincz József
Regizor tehnic: Máthé Miklós Mónika
Premieră:27. 05. 2015.
Durata spectacolului cca. 90 minute (fără pauză).
Prezentare

A darab cselekménye egyszerű, elbeszélésmódja tárgyilagos. Roberto Zucco gyilkos. Apja megöléséért egy fokozottan őrzött börtönben raboskodik, ahonnan csodával határos módon mégis szöknie sikerül. Intelligens ember, amolyan csendes őrült, aki a szökés után látszólag ép elméje ellenére tovább folytatja az életontást. Egy lánnyal ismerkedik meg, aki egy ideig bújtatja a titokzatos ám mégis vonzó idegent, majd mégis tanúvallomást tesz Zucco ellen. Zuccot elkapják. „Apagyilkos vagyok, anyagyilkos, rendőr¬gyilkos, gyerekgyilkos. Gyilkos.” – vallja Zucco nemes egyszerűséggel, mindenféle megbánás nélkül, majd ismét megszökik. A börtöntetőn üldözik, de nem tudják elkapni. Lezuhan.A központi szereplő, Zucco egy antihős, ellentmondásos figura. A nyers erő és a gyermeki lélek egyként bújik meg benne. Láthatatlan szeretne lenni, ez a legfőbb vágya, közben pedig egy körözött gyilkos. Egyetlen kérdésre nem tudja a választ, hogy miért is élünk? Feszegeti saját határait, azonban nem segít rajta semmilyen emberi tapasztalat vagy érzés, inkább minden bebizonyítja az élet értelmetlenségét. Tulajdonképpen mindenkiben van egy Zucco, csak az ember elnyomja magában ezeket a dolgokat, mert elsősorban élni akar. Zucco ezzel szemben egy mániákus katona, aki eldönti hogy van egy küldetése a világ ellen és az végigviszi az élete árán is.Zucco történetén keresztül az egyén és társadalom viszonyának problematikussága bontakozik ki, az egyéni meggyőződés és akarat, valamint a társadalmi normák, elvárások, emberi jogok és életigenlés állnak szemben egymással. Az előadás azoknak a problémáknak az egyéni vonatkozásait kutatja, amelyek mindannyiunkat foglalkoztatnak az előttünk tornyosuló problémák kapcsán, a megemelkedett ingerküszöbünket ostromolja, arra keresve választ, hogy „hogyan vagyunk összerakva” mi, emberek.Egy valós történet – az igazi Roberto Succo

Bernard-Marie Koltès francia drámaíró, elsőként 1988-ban bemutatott drámája megtörtént eseményen alapszik. Roberto Succo 1981-ben, csupán 19 évesen megölte anyját és apját, mert nem akarták odaadni neki az autót. Bár megpróbálta elrejteni a holttesteket, hogy elmenekülhessen, elkapták. Robertot mentális problémákkal diagnosztizálták, így csupán az elmebetegek börtönébe került, tíz évre ítélték. Itt politikai tanulmányokból szerzett diplomát. Jó magaviseletéért 5 év után a pszichiátriai kórházba szállították, azonban innen azonnal megszökött és elhagyta az országot. Az olasz sorozatgyilkos később Franciaországban és Svájcban különböző személyazonosságokat használt, itt folytathatta ámokfutását zavartalanul. Több betörés, nemi erőszak, emberrablás és gyilkosság köthető a nevéhez. 1988 tavaszán sikerült rács mögé juttatni, másnap már sikerült kiszöknie a börtönből a tetőn keresztül, ahonnan azonban lezuhant. Sérülései nem voltak súlyosak, pár hónapra rá önkezével vetett véget életének a börtöncellában.

A történet először Bernard-Marie Koltès drámaírót ihlette meg, darabja 1988-ban jelent meg és került bemutatásra. 1991-ben Pascal Froment írta meg Succo, az ok nélküli gyilkos történetét, amely alapján 2001-ben film is készült Cédric Kahn rendezésében.


 • Plakát
 • Plakát
 • Plakát
 • Plakát
 • Plakát
 • Plakát
 • Plakát
 • Plakát